O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach. Sądząc po ofercie aukcyjnej to także temat kolekcjonerskich zbiorów.

.

Zakończy się w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach wystawa „O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach”. Pojawiło się na niej kilkaset zabytków użyczonych z kilkunastu polskich muzeów. Bogaty, suto zastawiony stół stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty dawały możliwość zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności. Obfitość i kunsztowność podawania potraw oraz okazałość i wytworność zastawy były cechami charakterystycznymi biesiad pańskich w XVII, XVIII i XIX wieku. Ważne były nie tylko wymyślne i wykwintne dania, ale również sposób, w jaki je serwowano. Nawet gdy przeminął barok, bogaty i zadziwiający swą różnorodnością stół pozostał charakterystycznym elementem szlacheckiej gościnności. Zastawa stołowa była oznaką prestiżu i bogactwa gospodarzy niezależnie od tego, czy była złota, srebrna, czy też krucha – porcelanowa lub szklana. Uczty miały wprawiać uczestników w podziw i zachwyt.